PRP & PRF

PRP (PLATELET RICH PLASMA ELLER BLODPLÄTTRIK PLASMA)
Är en behandling som genom tillväxtfaktorer i våra blodplättar stimulerar hudens cellföryngring och produktion av kollagen och elastiska fibrer. En PRP-behandling bromsar och förebygger även håravfall, och ingår alltid vid en hårtransplantation.

 

Vad är PRP?
PRP (platelet rich plasma) är en injektionsbehandling med ditt egna blod. I blod finns trombocyter, i dessa trombocyter finns en mängd olika proteiner som fungerar som tillväxthormoner för kroppens celler och vävnader. När vi skär oss i huden så aktiveras blodplättar, så att immunsystemet börjar reparera skadan. Genom att ta ut en liten mängd av patientens eget blod från en ven i armen för att sedan injicera detta tillbaka så startar man en inflammatorisk kroppsegen reparationsprocess där kroppen bygger upp ny vävnad. Med andra ord så ”lurar” man huden att det finns en skada och huden ”lagas” trots att ingen skada finns där. Utfallet blir en otroligt förbättrad hud kvalitet på helt naturlig väg.

PRP är även en hårbehandling för personer som har problem med håravfall samt för patienter som redan har genomgått en hårtransplantation. Upplever man att sitt hår börjar bli tunnare eller att man tapper mer hår än vanligt då kan PRP behandling kanske vara en lösning.

Hur går det till?
Behandlingen inleds med att en liten mängd blod tas från patienten, som vid ett vanligt blodprov. För att sedan injicera detta tillbaka så startar man en inflammatorisk process och huden återfår spänst och elasticitet. Plasman och blodplättarna separeras från blodet genom centrifugering och stabiliseras med en gel. Sedan jobbar man in plasman med hjälp av Dermapen eller mesoterapi. Plasman med hög koncentration av blodplättar innehåller olika tillväxtfaktorer som förbättrar läkningsprocessen av skadad och åldrad hud. 

Behandlingen tar cirka 45 minuter. Antalet behandlingar som behövs varierar beroende på din individuella hud. Men för bäst resultat bör det ske i en kur med minst 4 behandlingar med 4 veckors mellanrum. Vid behandlingen reparerar vi huden på djupet och förskjuter åldrandet markant, för att sedan ”åldras på nytt” utifrån det nya utgångsläget. För det bästa resultatet och för en långvarig effekt rekommenderas en touch-up behandling ett par gånger om året efter avslutad kur.

 Indikation
PRP fungerar på alla hudtyper och hudtillstånd, men har mest synbara resultat på följande indikationer:

 • Håravfall
 • Slapp, torr, solskadad och åldrad hud
 • Djupa ärr och ojämn hudstruktur
 • Hud utan lyster
 • Pigmenteringar och ojämn hudton
 • Efter medicinska estetiska behandlingar (skyndar på läkningsprocessen)


Kontraindikation
 
Alla är inte lämpliga för att undergå behandling. Personer med hudsjukdomar (SLE, Porfyri, allergi) cancer, blodsjukdomar, svåra metabola och systemiska sjukdomar, blödarsjuka eller misstanke om sepsis (blodförgiftning) ska inte undergå behandling med PRP.

Vad bör man tänka på efter behandlingen?
Direkt efter behandlingen kan patienten oftast få en lätt till kraftig rodnad och svullnad som består upp till 24 timmar, som ett bevis på att behandlingen har skapat en inflammatorisk process i huden. Mängder av tillväxtfaktorer har frigjorts och bidrar till kollagenförnyelse samt att hudens struktur och ton kommer successivt att förbättras, maximal effekt uppnås efter tre månader. Behandlingsresultatet är naturligtvis individuellt, men normalt varar effekten upp till 18 månader. Genom att kontinuerligt upprepa behandlingen kan man bibehålla resultatet.

Du kan återgå till normala aktiviteter direkt efter behandlingen (med undantag för nedanstående punkter). De eventuella reaktioner som kan upplevas ett par dagar efter är torrhet, flagnande och en lätt rodnad. Injektionsbehandlingar bör undvikas på området 2 veckor före och efter utförd behandling. Kraftfulla hudvårdsprodukter/receptbelagda preparat bör användas med försiktighet dagarna efteråt, och om man använder sig av inflammationshämmande läkemedel bör även dessa undvikas sju dagar före och efter PRP-behandlingen.

För att undvika infektion och onödig påfrestning bör du helt avstå från följande det första dygnet:

 • Hård fysisk träning
 • Varma bad, jacuzzi eller bastu
 • Brun utan sol
 • Smink eller kraftfulla hudvårdsprodukter
 • Sol och UV-strålning

Försiktighet med sol är ett måste då huden är betydligt känsligare direkt efter en behandling, och har därför lättare än vanligt att bilda pigmenteringar om huden utsätts för UV-strålning. Därför är det extra viktigt och tänka på att huden försämras om man är oförsiktig med sol och UV-strålning. För optimalt resultat efter behandlingen bör man dagligen använda sig av rätt hemmaprodukter och ett fullgott solskydd, oavsett väderlek och årstid.

 

PRIS
Ett rör 1 999 kr 
Två rör  2 500 kr 

En kur på 4 GGR
6999 kr

Pris per behandlingstillfälle
Vanligen behövs 1 – 2 rör per behandlingstillfälle