Kemisk peeling

Fördelarna med våra kemiska peeling med aha-syror och TCA är olika. Gemensamt är dock, men i varierande grad, att de stimulerar huden,  förnyar den vilket ger ett hälsosamt och yngre utseende. 

VAD ÄR KEMISK PEELING

Kemisk peeling är ett samlingsnamn för olika behandlingar där aktiva ämnen läggs på huden för hudföryngring och hudförbättring. Utvecklingen har gått framåt inom kemisk peeling och man har idag vetenskapliga kunskaper om vilka ämnen som bör användas och deras effekter. Många kemiska peelingar är aha-behandlingar, där en eller flera aha-syror ingår i den kemiska peelen. Starkare kemiska peelingar innehåller ofta TCA, triklorättiksyra.

  • Milda kemiska peeler används för allmän uppfräschning av huden, djuprening, för att få glans och lyster, minska porer och fina linjer och vid mild acne.
  • Lite starkare peeler passar för mer åldrad eller rynkig hud. Vi har också olika peeler för att behandla pigmenteringar och för oljig eller inflammerad acne. De starkaste peelerna har en klart föryngrande och utslätande effekt och kan också minska ärr och acneärr.

Våra peeler från Dermaceutic är Mask 15, Mask peel, Milk peel, Cosmopeel och Mela peel.

Som med medlemmar i varje familj har varje AHA unika egenskaper. Det unika är storleksrelaterat. Glykolsyra är den minsta molekylen, så den arbetar snabbast och djupast av syrorna men den kan också vara en av de mest irriterande. Mjölksyra är den näst största och anses av många forskare vara den bästa syran att välja eftersom den inte når så djupt. Mindre irritation känns, men den ger ändå stor utjämning. 

Nästa upp i storlek är vinsyra och äppelsyra, därefter citronsyra, glukonsyra och många av de nya syntetiska syrorna. Dessa fungerar bara på och nära hudytan, så de tar längre tid på sig att ge förbättring, men är så gott som garanterade att inte sticka, bränna eller orsaka rodnad på huden.

Många kosmetiskaföretag tillverkar nu syrakombinationer som innehåller syror av flera storlekar för effektivare penetration. De större syrorna såsom citronsyra och vinsyra gör hudens yta mer genomsläpplig, vilket tillåter de mindre syrorna såsom mjölksyra att penetrera lättare.

 

PROCENTEN ÄR INTE LIKA VIKTIG SOM PH

Högre procent AHA garanterar inte att en produkt kommer att fungera bättre – bara snabbare. Läkare använder ofta mellan 50 procent och 70 procent. AHA kan exfoliera huden över natten, medan konsumentprodukter tenderar att innehålla lägre procentsatser.

Men efter sjätte veckan, oavsett procentsats, ser de allra flesta resultat. Vad som verkligen är viktigt är pH värdet – måttet som används för att bestämma om ett ämne är surt (lågt pH) eller alkaliskt (högt pH). Du kan få bättre resultat med en produkt med låg procentsats med 2,5 pH än med en starkare procentsats på 4,5 pH.

I tester som jämför två vätskor som innehåller 3% mjölksyra, en med pH (surt) och en med 7 pH (neutral), fann Smith att pH och ej procent faktiskt var nyckeln till förbättringen. Produkten med pH 3 ökade hudens fasthet med 3%, cellförnyelsen med 3%, jämnhet och släthet med 44% och minskade kliniska linjer och rynkor med 55%. En ökning av fukt med 18% var den enda förbättringen som hittades med 7 pH produkten, eftersom mjölksyra är ett fukt-bindande fuktbevarande medel oavsett surhetsgrad.

I slutändan har Smith och andra forskare funnit att de bästa resultaten fås med produkter med pH mellan 3 och 4,5 utan några andra fördelar utöver återfuktning ovan pH 5. Tyvärr listar ofta tillverkare inte pH värdet på förpackningen, men geler och oljafria produkter tenderar att vara surare än krämer och lotioner.

AHA SYROR GÖR MER ÄN ANDRA KOSMETIKA

Inga andra kosmetiska ingredienser är så kraftfulla som AHA när det gäller att skala bort döda, grova och/eller ojämna lager av gammal hud. Det är inte snäckor som mal, små pärlor som polerar eller enzymer som löser upp ytliga hudceller. Det beror på AHA syror verkar genom att lösa upp de lim liknande lipider som håller samman cellerna och de kan tränga djupt in i huden för att lossa dessa klängiga bindningar. När de döda cellerna försvinner, blir det färre sprickor i huden som kan leda till irritation – så huden verkar hälsosammare och ser yngre ut.

Topparna och dalarna som bildar ytliga linjer jämnas ut, döda celler som täpper till porerna löses upp, pigment som har byggts upp i hudytan forslas bort och cellförnyelsen återgår till en hastighet närmare vad du hade för flera år sedan. Den accelererade cellförnyelsen gör att cellerna bli tätare och mer kompakta, vilket ger huden en mer effektiv barriär mot irriterande ämnen och för att hålla fukt inne för att hålla huden smidig, mjuk och mer behaglig. De kommer att producera förbättringar på ytan, mjuka upp linjer, frigöra porer från igen täppande döda celler, ljusa upp pigmentfläckar, och avslöja yngre, fräschare hud. AHA behandlingar kommer inte att ta bort rynkor eller fläckar helt och hållet. Djupa rynkor och vissa åldersfläckar ligger djupare i huden, så förändringar här kommer inte bli lika märkbara.

 

AHA BEHANDLINGAR ÄR INTE ETT SUBSTITUT FÖR TRETINOIN

Medan båda exfolierar bort hudceller, genererar AHA syror inte nytt kollagen att fylla i djupa rynkor med, vilket akne-läkemedlet tretinoin (Vitamin A syra) gör. Detta säger hudforskaren Lorraine Kligman, Ph.D. biträdande forskningsprofessor vid avdelningen för Dermatologi vid University of Pennsylvania School of Medicine, som genomförde hudtest som jämförde en kräm med 0,05 procent tretinoin med en kräm med 10 procent glykolsyra.

Nytt kollagen sågs efter 10 veckor i huden som behandlats med tretinoin, men inget nytt kollagen detekterades i glykolsyra-behandlad hud. Kligman tror att kollagensyntesen är beroende av närvaron av receptorer för retinsyra på fibroblasterna, hudens kollagentillverkande celler.

Det finns dock inga sådana receptorer för glykolsyra eller andra AHA syror, så någon kollagensyntes uppstår inte. ”AHA exfolierar bara huden medan retinsyra arbetar på kärnnivå”, förklarar hon.

Av denna anledning rekommenderar många hudvårdsspecialister dagliga AHA behandlingar med krämer eller lotions följt av nattlig applicering av tretinoin. Behandling med AHA syror förbereder huden för att ta emot tretinoin mer fullständigt. Men rynkor fylls ut mer märkbart med tretinoin på grund av kollagensyntesen.

Milk Peel

Pris: 1.700 kr

PH 1,9 (Ytlig  Peel) Milk peel passar För alla hudtyper som vill ha extra lyster till huden och reducera linjer och rynkor. Huden blir väldigt len och mjuk.

Bra quickfix innan fest eller bröllop! Ger lyster, mjukar upp linjer, jämnar ut hudtonen, jobbar på orenheter. Milk peel är en kemisk peeling som vi penslar på med 50% glykolsyra, 10% mjölksyra och 4% salicylsyra och PH 1,9. Optimal kombination av 3 aktiva ingredienser som ökar effekten av estetiska behandlingar såsom microneedling-Dermapen, mesotherapi, botox och fillers.

Undvik aktivt solande tre veckor efter behandling.

Rekommenderad kur: Var 14 dag
4 gånger 1.099 kr/ beh.

Mask Peel – Akne Behandling

Pris: 749 kr (ord.pris 1.200 kr)

PH 2,0 (Ytlig  Peel) 

30% Glykolsyra 4% salicylsyra och bentonitlera som passar alla hudtyper. pH 2,5. Perfekt peel vid fet hud, akne, förstorade porer och vid allmänt behov av djuprengöring. Som en dammsugare för comedoner (pormaskar). Bra alternativ till Portömning då de minsta comedonerna som vi hudterapeuter vanligen inte får bort manuellt elimineras effektivt. Vid en Mask peel rengörs huden effektivt på djupet. Behandlingen ger en fin lyster och renar huden effektivt.

Undvik aktivt solande två veckor efter behandling.

Rekommenderad kur: Var 14:e dag
4 gånger 650 kr/ beh.

Cosmo Peel 

Pris: 2.499 kr

PH 0,5 (18-20 % Medium Peel) 

En medium peel med en blandning av TCA, mjölk, salicyl, citron och askorbinsyra (vit-c). Lämplig för åldrad hud med grov struktur, rökrynkor och pigmentförändringar. Stimulerar nyproduktion av kollagen och elastin, förbättra texturen, reducerar acne och pigmentförändringar.

Cirka 2–3 dagar efter peelen uppstår en fjällning och torrhet som håller i sig i upp till 1 vecka.

I behandlingen ingår ett startkit med produkter anpassat efter hudtyp.

Cosmo Peel Forte

Pris: 2.799 kr

PH 0,5 (30 % Medium-Djup Peel) 

En medium-djup peel med en blandning av phenol, TCA och glykolsyra. Lämplig för en åldrad hud, rökrynkor och pigmentförändringar. Ger en kraftfullt föryngrande effekt samt reducerar pigmentförändringar.

Ca 2–3 dagar efter peelen uppstår en fjällning och torrhet som håller i sig i upp till 1 vecka.

I behandlingen ingår ett startkit med produkter anpassat efter hudtyp

Mela Peel Forte 

Pris: 2.799 kr

PH 0,5 (Medium-Djup Peel) 

Mela Peel Forte är en kraftigare medium peel som jobbar på pigmenteringar och är mer djupgående. Rekommenderas för dem som vill behandla och reducera pigmentfläckar, melasma (hormonell pigmentering) och postinflammatoriska pigmenteringar efter acne. Behandlingen består av tre steg – Rengöring med Foamer 15 – Activa Peel pH 1,41 och

sedan Mela Peel med Mjölksyra, Salicylsyra, Phyticsyra och Kojicsyra, Retinol och Arbutin. Mela Peel ska sitta på i 2-6 timmar så man går hem med peelingen på. Huden ser “normal” ut och man kan gå och jobba om man kan tänka sig att gå utan smink.

När 6 timmar har gått sköljer man av ansiktet och smörjer in med K-Ceutic, en reparerande och skyddande kräm. Den ska man smörja med morgon och kväll i 3-5 dagar, man kommer oftast flagna efter en behandling. Sedan börjar man med MELA CREAM som man får med sig när man gör denna peeling. Denna kräm har ett värde på 1195 kr. En behandlande kräm med aktiva ingredienser som behandlar pigmentfläckarna. Man smörjer hela ansiktet varje kväll.

Behandlingen utförs 1-3 gånger med en månads mellanrum.