Kemisk peeling

Fördelarna med våra kemiska peeling med aha-syror och TCA är olika. Gemensamt är dock, men i varierande grad, att de stimulerar huden,  förnyar den vilket ger ett hälsosamt och yngre utseende. 

Vad är kemisk peeling?
Kemisk peeling är ett samlingsnamn för olika behandlingar där aktiva ämnen läggs på huden för hudföryngring och hudförbättring. Utvecklingen har gått framåt inom kemisk peeling och man har idag vetenskapliga kunskaper om vilka ämnen som bör användas och deras effekter. Många kemiska peelingar är aha-behandlingar, där en eller flera aha-syror ingår i den kemiska peelen. Starkare kemiska peelingar innehåller ofta TCA, triklorättiksyra.

  • Milda kemiska peeler används för allmän uppfräschning av huden, djuprening, för att få glans och lyster, minska porer och fina linjer och vid mild acne.
  • Lite starkare peeler passar för mer åldrad eller rynkig hud. Vi har också olika peeler för att behandla pigmenteringar och för oljig eller inflammerad acne. De starkaste peelerna har en klart föryngrande och utslätande effekt och kan också minska ärr och acneärr.

Våra peeler från Dermaceutic är Mask 15, Mask peel, Milk peel, Cosmopeel och Mela peel.

Som med medlemmar i varje familj har varje AHA unika egenskaper. Det unika är storleksrelaterat. Glykolsyra är den minsta molekylen, så den arbetar snabbast och djupast av syrorna men den kan också vara en av de mest irriterande. Mjölksyra är den näst största och anses av många forskare vara den bästa syran att välja eftersom den inte når så djupt. Mindre irritation känns, men den ger ändå stor utjämning. 

Nästa upp i storlek är vinsyra och äppelsyra, därefter citronsyra, glukonsyra och många av de nya syntetiska syrorna. Dessa fungerar bara på och nära hudytan, så de tar längre tid på sig att ge förbättring, men är så gott som garanterade att inte att sticka, bränna eller orsaka rodnad på huden.

Många kosmetiskaföretag tillverkar nu syrakombinationer som innehåller syror av flera storlekar för effektivare penetration. De större syrorna såsom citronsyra och vinsyra gör hudens yta mer genomsläpplig, vilket tillåter de mindre syrorna såsom mjölksyra att penetrera lättare.

 

Procent är inte lika viktigt som pH
Högre procent AHA garanterar inte att en produkt kommer att fungera bättre – bara snabbare. Läkare använder ofta mellan 50 procent och 70 procent. AHA kan exfoliera huden över natten, medan konsumentprodukter tenderar att innehålla lägre procentsatser.

Men efter sjätte veckan, oavsett procentsats, ser de allra flesta resultat. Vad som verkligen är viktigt är pH värdet – måttet som används för att bestämma om ett ämne är surt (lågt pH) eller alkaliskt (högt pH). Du kan få bättre resultat med en produkt med låg procentsats med 2,5 pH än med en starkare procentsats på 4,5 pH.

I tester som jämför två vätskor som innehåller 3% mjölksyra, en med pH (surt) och en med 7 pH (neutral), fann Smith att pH och ej procent faktiskt var nyckeln till förbättringen. Produkten med pH 3 ökade hudens fasthet med 3%, cellförnyelsen med 3%, jämnhet och släthet med 44% och minskade kliniska linjer och rynkor med 55%. En ökning av fukt med 18% var den enda förbättringen som hittades med 7 pH produkten, eftersom mjölksyra är ett fukt-bindande fuktbevarande medel oavsett surhetsgrad.

I slutändan har Smith och andra forskare funnit att de bästa resultaten fås med produkter med pH mellan 3 och 4,5 utan några andra fördelar utöver återfuktning ovan pH 5. Tyvärr listar ofta tillverkare inte pH värdet på förpackningen, men geler och oljafria produkter tenderar att vara surare än krämer och lotioner.

AHA syor gör mer än andra kosmetika
Inga andra kosmetiska ingredienser är så kraftfulla som AHA när det gäller att skala bort döda, grova och/eller ojämna lager av gammal hud. Det är inte snäckor som mal, små pärlor som polerar eller enzymer som löser upp ytliga hudceller. Det beror på AHA syror verkar genom att lösa upp de lim liknande lipider som håller samman cellerna och de kan tränga djupt in i huden för att lossa dessa klängiga bindningar. När de döda cellerna försvinner, blir det färre sprickor i huden som kan leda till irritation – så huden verkar hälsosammare och ser yngre ut.

Topparna och dalarna som bildar ytliga linjer jämnas ut, döda celler som täpper till porerna löses upp, pigment som har byggts upp i hudytan forslas bort och cellförnyelsen återgår till en hastighet närmare vad du hade för flera år sedan. Den accelererade cellförnyelsen gör att cellerna att bli tätare och mer kompakta, vilket ger huden en mer effektiv barriär mot irriterande ämnen och för att hålla fukt inne för att hålla huden smidig, mjuk och mer behaglig. De kommer att producera förbättringar på ytan, mjuka upp linjer, frigöra porer från igen täppande döda celler, ljusa upp pigmentfläckar, och avslöja yngre, fräschare hud. AHA behandlingar kommer inte att ta bort rynkor eller fläckar helt och hållet. Djupa rynkor och vissa åldersfläckar ligger djupare i huden, så förändringar här kommer inte bli lika märkbara.

 

AHA behandlingar är inte ett substitut för tretinoin
Medan båda exfolierar bort hudceller, genererar AHA syror är inte nytt kollagen att fylla i djupa rynkor med, vilket akne-läkemedlet tretinoin (Vitamin A syra) gör. Detta säger hudforskaren Lorraine Kligman, Ph.D., biträdande forskningsprofessor vid Avdelningen för Dermatologi vid University of Pennsylvania School of Medicine, som genomförde hudtest som jämförde en kräm med 0,05 procent tretinoin med en kräm med 10 procent glykolsyra .

Nytt kollagen sågs efter 10 veckor i huden som behandlats med tretinoin, men inget nytt kollagen detekterades i glykolsyra-behandlad hud. Kligman tror att kollagensyntesen är beroende av närvaron av receptorer för retinsyra på fibroblasterna, hudens kollagentillverkande celler.

Det finns dock inga sådana receptorer för glykolsyra eller andra AHA syror, så någon kollagensyntes uppstår inte. ”AHA exfolierar bara huden medan retinsyra arbetar på kärnnivå”, förklarar hon.

Av denna anledning rekommenderar många hudvårdsspecialister dagliga AHA behandlingar med krämer eller lotions följt av nattlig applicering av tretinoin. Behandling med AHA syror förbereder huden för att ta emot tretinoin mer fullständigt. Men rynkor fylls ut mer märkbart med tretinoin på grund av kollagensyntesen.

Milk Peel

Ca 65% Glykolsyra, Mjölksyra & Salicylsyra. PH 1,9 vilket gör att den känns något svidande under de 1-2 minuterna den verkar. 
Milk peel utföres mest av alla peels på salongen. Detta för att den snabbt gör dig till festens mittpunkt med sin fina effekt på lystern, att den snabbt utjämnar struktur, hudflagor mm samtidigt som porer töms och dras ihop regleras oljig hud, smålinjer smälter bort och processer djupt ned i huden kickas igång- så som hyaluronsyre. Utan någon tid av jobbig flagning hemmavid!

Pris: 1700 kr

Cosmo Peel/TCA

Indikationerna är åldrad eller livlös hud, linjer, akne-ärr och bristningar.Vi väljer mellan 15-20% av denna kraftfulla TCA- peel. Flagning följer efter våra mediumdjupa peels så de ska inte göras tätt inpå sociala event. 

Ta gärna en receptfri värktablett innan du kommer då denna bränner ganska rejält under ett par minuters tid. Kan upprepas upp till 4 ggr för grov hud. Då erhålles sista gången kostnadsfritt (Gäller ord.pris).

Pris: 2500 kr

Mela Peel Forte
inkl. Mela Cream

Kemisk peeling Mela Peel Forte Dermaceutic är en ansiktsbehandling som innebär mediumdjup kemisk peel med syror och är inriktad på all sorts pigmentering.

Mela Peel består av högkoncentrerad kombination av effektiva ingredienser som ger en uppljusande effekt, jämnar ut huden, ökar cellförnyelse och minskar synliga rynkor. En intensiv kemisk peeling för att skapa fasthet, spänst och öka hudens elastisitet. Reducerar solfläckar och mörka åldersfläckar, minskar post acne pigmentering.

Mela Peel Forte kemisk peeling utförs 1 gång med efterföljande behandling med hemmaprodukter.

För att uppnå optimal effekten rekommenderas det att upprepa Mela Peel Forte om 4-5 veckor.

Pris: 2800 kr

Mask Peel, 
(Akne behandling)

30% Glykolsyra/Bentonitlera pH 2,5. Perfekt peel vid Fet hud, Acne, förstorade porer och vid allmänt behov av djuprengöring. Som en dammsugare för comedoner (pormaskar). 

Bra alternativ till Portömning då de minsta comedonerna som vi hudterapeuter vanligen inte får bort manuellt elimineras effektivt.

Pris: 699 kr (ord.pris 1200:-)